Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de asemenea și cu controlul alimentelor de origine animală.

Partenerii nostri sunt specialisti in urmatoarele domenii:

Anatomia Animalelor, Etiomorfopatologie Veterinară, Histologie, Boli infecțioase, Chirurgie Veterinară, Expertiza sanitar-veterinară, Epizootologie, Microbiologie și Imunologie, Fiziologie Veterinară, Farmacologie Veterinară, Obstetrică și Ginecologie Veterinara, Biotehnologii în Reproducția Animalelor, Parazitologie, Terapie Veterinară, Semiologie și Imagistică Veterinară, Stomatologie Veterinară.

Mituri despre pisici

Mituri despre pisici

Fiecare domeniu are un set de mituri care stau la baza dezvoltării lui. Este un mit ca în spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică. Este deasemenea un mit că vampirii există şi că se hrănesc cu sânge uman. Pisicile şi tot ceea ce e legat de ele nu sunt ferite de apariţia unor astfel de mituri. Cu toţii am auzit că nu este bine ca femeile însărcinate să aibă pisici în jur, sau că pisicile urăsc apa. Dar câte dintre aceste mituri sunt adevărate şi cate sunt doar pure invenţii, care sau înrădăcinat în rândul iubitorilor sau mai puţin iubitorilor de pisici. Iată 9 mituri pe care le credeaţi adevărate despre pisici, dar care sunt departe de adevăr.

Pisicile au 9 vieţi

Acest mit îşi are originile în rândul zeilor şi religiilor Egiptene, unde zeul soarelui Atum-Ra asemăna forma pisicii cu cea a cifrei 9, atunci când le vedea în jur. De-a lungul timpului, pisicile au continuat să fie considerate magice, iar faptul că supraveţuiesc atunci când cad de la înălţimi mari a ajutat la înrădăcinarea acestui mit. Însă nu te încrede în faptul că pisicile au 9 vieţi şi ai grijă să nu cadă de la înălţime, întrucât s-ar putea să nu supraveţuiască.

Femeile însărcinate nu trebuie să stea în preajma pisicilor

Deşi toxoplasmoza este un risc real pentru fetus, o persoană are mai mare şanse să ia acest virus din carnea crudă, sau când aranjează florile în grădină, decât de la pisica din locuinţă. Atât timp cât litiera este curăţată zilnic şi spălată, şi cât timp persoana care o curăţă poartă mănuşi de plastic şi eventual o mască de protecţie, şansele de a contracta acest virus sunt aproape de 0%. În acelaşi timp, poţi oricând să laşi pe altcineva din familie să cureţe litiera în locul tău, pentru a fi mai sigură.

Pisicile sufocă bebeluşii

Pisicile sunt animale care caută căldură şi confort. Aşezarea lângă bebeluş, în pătuţul acestuia, oferă ambele lucruri. Este adevărat că uneori pisicile au tendinţa de a se aşeza lângă capul bebeluşului, iar acesta neștiind să se întoarcă pot apărea probleme. Însă, pisicile nu o fac intenționat, ci vor doar să găsească căldura de care au nevoie. Pentru a fi totuşi sigură că nu se întâmplă nimic cu bebeluşul din familie, asigură-te că pisica nu are acces în camera în care acesta doarme.

Pisicile torc doar când sunt fericite

Torsul reprezintă unul dintre primele sunete pe care le poate face un pisoiaş nou născut. El poate să toarcă încă din a doua zi de la naştere. Atunci când pisica mamă alăptează, îi vei auzi atât pe ea, cât şi pe pisoii ei torcând. Însă, deşi torsul poate fi auzit atunci când pisica este fericită, ea toarce şi atunci când este rănită, sau când o doare ceva.
 
Pisicle urăsc apa

Deşi majoritatea pisicilor urăsc să facă baie, cea mai mare parte a lor sunt fascinate de apa care curge la robinet şi petrec minute în şir încercând să agaţe cu lăbuţa picăturile de apă, sau încercând să bea apă din cea care curge la robinet. Pisoii considera chiuveta şi duşul ca o sursă de amuzament. Pisicile din rasa Turkish Van au fost numite „pisicile înotătoare” datorită atracţiei lor către apă şi către toate lucrurile care sunt ude. Şi să nu uităm că pisicile au nevoie să bea multă apă în cursul unei zile.

Pisicile sunt animale nocturne

Pisicile sunt animale crepusculare. Perioadele în care sunt cele mai active sunt în zori de zi şi în amurg, când prada lor este în abundenţă şi mai uşor de vânat. Construcţia ochilor pisicii îi oferă posibilitatea să vadă, deşi nivelul luminii este scăzut. Pisicile au nevoie de doar 1/6 din lumina de care au nevoie oamenii pentru a putea descifra forme. Însă, asta nu înseamnă că pot vedea în beznă totală. Deşi, la început, pisica ta va avea tendinţa să doarmă ziua şi să se joace noaptea, ea poate fi educată să-şi schimbe programul în funcţie de stilul tău de viaţă.

Pisicile negre aduc ghinion

Există la fel de multe superstiţii despre pisicile negre care aduc noroc, cât despre cele care aduc ghinion. Majoritatea acestor superstiţii au luat naştere mai ales datorită îmbolnăvirii unor stăpâni de pisici, după ce le-au adoptat.

Există unele culturi în lume care aleg pisicile care aduc noroc de cele care aduc ghinion în funcţie de tiparul de culori de pe blana acestora. In anul 2000, un studiu făcut pe 321 de pacienti care sufereau de alergii, astm sau probleme imunologice a arătat că pacienţii care deţin pisici cu blana închisă la culoare au şanse mai mari să dezvolte alergii decât cei care au pisici cu blana deschisă la culoare. Specialiştii spun că pisicile cu blana închisă la culoare produc mai mulţi alergeni în blană şi salivă. Asta înseamnă că dacă cineva ştie că este uşor alergic la pisici, dar vrea să adopte o felină, ar trebui să aleagă una cu blana deschisă la culoare. Astfel, pisicile negre nu le vor mai aduce ghinion.

Pisicile aterizează mereu în picioare

Fiind o specie de animale care se caţără prin copaci sau pe alte obiecte, supraveţuirea pisicii depinde de abilitatea ei de a supraveţui unei posibile căderi. Sistemul vestibular al pisicii şi vederea ei lucrează împreună cu coloana vertebrală flexibilă a pisicii, care îi permite să se răsucească în cădere şi să cadă într-o poziţie sigură, pentru a nu se răni când aterizează. Deşi de cele mai multe ori supraveţuiesc, ele pot suferi răni severe la labe, bot sau regiunea toracică. Aşadar, nu arunca pisica de la înălţime, pentru a vedea cum cade.

Pisicile sunt animale singuratice

Pisicile care trăiesc doar afară sunt vânători singuratici, însă vor alege să trăiască în colonii lângă o sursă de mâncare. Motanii nesterilizaţi sunt dispuşi să se deplaseze distanţe foarte mari în căutarea hranei sau a pisicilor în călduri. Studiile făcute pe pisicile care trăiesc în grup au arătat că fiecare grup este format de o pisica fondatoare, ficele ei şi pisoii acestora. Când motanii ajung la vârsta de 18 luni, ei pleacă din acea zonă pentru a se descurca pe cont propriu. Pisoii făcuţi de pisicile care trăiesc şi în casă se vor adapta mai uşor la traiul într-o casă cu multe pisici, dacă stau împreună cu colegii lor de litieră până la vârsta de 8 sau 10 săptămâni.

Desi pare ca sunt animale singuratice, pisicile au nevoie de multa iubire si afectiune din partea stapanilor lor.

© 2015 Copyright by veterinariromania.ro